2018. november 27., kedd

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba

Rácz-Stefán Tibor:
Szállj a dallal! 1.:
Mikrofonpróba


Műfaj: romantikus, ifjúsági

Korosztály: 15+

Történet röviden: Minden akkor kezdődött, mikor az öt fiatal találkozott. Hannát bátyja egyedül neveli és éppen Balassagyarmaton talál csak állást, ezért kénytelenek otthagyni régi budapesti lakásukat és a balassagyarmati Ady Endre Szakközépiskola kollégiumába költözni. Máté, a titokzatos művészlélek, Dávid, akit már évek óta senki sem hallott beszélni, Áron, a nem túl nyíltan meleg bajkeverő és Xiara, a sokak által elítélt "kínai" lány, már régebb óta itt járnak iskolába és jó barátok. Hannát mégis közéjük sodorja az élet, így megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni belőle. Vajon hogyan alakul a barátságuk, ha mindnyájuk vállára hatalmas teher nehezedik? Ki fogja megmenteni a kollégiumot a bezárásától? Csak egy lehetőségük van, de azt nem szúrhatják el...


Vélemény:
Kinézet: Már a kezdetekben is emiatt szúrtam ki a könyvet a polcokon. Szerintem ötletes és egyértelműen megmutatja a témát, mégis viszonylag letisztult, nincs túlzsúfolva. Mostanában előbb a kezeim közé kerülnek a hasonló, vagy még ennél is egyszerűbb borítóval rendelkező darabok, főleg ha ötletes a címük is.
Történet: Eleinte azt gondolná az ember, hogy csak tipikus gimis történet, amellyel ma már tonnaszámra találkozhatunk, de valójában ennél sokkal több rejlik benne. Rengeteg szociális témát is feldolgoz, mint például a homoszexulaitás, az előítéletek, illetve a traumák miatti szorongás, depresszió. Ennek ellenére mégsem válik nyomasztóvá, sőt megtartja a mindig elvárt szórakoztató stílust. Ezért is tudom nagyon ajánlani, mert bár vicces, mégis a végén úgy csukja be az ember a regényt, hogy utána rengeteget gondolkozik rajta. Sok szempontból is felnyitja az ember szemét, főleg, ha valaki nem találkozik a mindennapjai során valamilyen formábban az ilyesféle "mássággal". Alapvetően senkinek sem fogom megmondani, hogy mit gondoljon, de szerintem fontos, hogy ezeket a szemszögeket is lássuk, még ha nem is tapasztaljuk/ nem találkozunk hasonló emberkkel. Azt is fontos kiemelnem, hogy bármennyire is a korosztályok szerinti tipikus kategorizálás ellen vagyok, most tényleg azt kell mondanom, hogy nem túl érett fejjel eléggé sokkoló lehet abba belegondolni, hogy ez nem csak kitaláció, valakinek ez a valóság. Sajnos a mai világban azt látom, hogy egyre több lelkileg gyenge vagy sérült emberrel lehet találkozni, ami pont az olyan beskatulyázások és előítéletek miatt van, mint amiket a regény is kibontakoztat. Ha sokkal nyitottabbak és megértőbbek lennénk akkor mindez nem lenne ennyire nehéz. Konkrétan van olyan téma, amivel kapcsolatban pár ezer évvel ezelőtt még a régi korokban, pl. a görögöknél is elfogadóbbak voltak, náluk teljesen rendben volt az, ha valaki a saját neméhez vonzódjon. Szerintem ez elég szánalmas. hogy a világ egy ennyire felvilágosult korban is le van maradva! Lehhet nem mindenki véleménye egyezik az enyémmel, de senki sem tud meggyőzni az ellenkezőjéről.
Szereplők:
Hanna: Elég mindennapi karakter, teljesen átlagos jellemvonásokkal. Sikeres tanuló, emellett kitartó, de kicsit nehézségei vannak a barátkozással. Hobbijai az olvasás, a blogolás és az éneklés.
Máté: Elsőre bunkó, nemtörődöm típusú srácnak tűnik, de mint mindig, most is kiderül, hogy valójában ennél sokkal többről van szó. Régebben csak a zongorázásról szólt az élete, míg az iszákos anyja tönkretette minden álmát.
Dávid: Elég fiatal korában is történt vele néhány borzalmas dolog, amik sajnos megismétlődtek az életében. Emiatt nagyon félénk és zárkózott. csak szerelmével, Áronnal hajlandó beszélni. Mivel néma és ráadásul a fiúkat szereti, ezért sok ember áldozatául esik. Nem egy harcos természet, legtöbbször barátai védelmezik.
Áron: Dávid barátja. Ez a tény elég meghatározó jellemvonása, mivel nem igazán képes elfogadni, hogy biszexuális. Egyrészt rengetegen kritizálják miatta, másrészt aggodalmaskodásra ad okot ezzel Dávidnak, mivel mégis csak kétszer annyi versenytársa akad, mint ha csak egy nemhez vonzódna. Az ő élete is sok nehézséget tartogat, bár talán nem annyira tragikus, mint a másik két fiúé.
Xiara: Az ő legnagyobb nehézsége, hogy mindenki kínainak titulálja. Ő teljesen magyarnak vallja magát, mindig is ekként nevelkedett, saját szüleit is kényszerből hetente egy órára látogatja. Nagyon tehetséges táncos, elég népszerű, sőt színésznek is elmehetne, annyira jól tudja leplezni, hogy nem zavarják a kritikus megjegyzések, beszólások. De a zene ütemére való végtelen lépéssorok ismétlése mindig megnyugtatja és most végre ezzel mások segítségére is lehet...

Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!

                                                                                            Bianka 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése