2017. szeptember 10., vasárnap

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Böszörményi Gyula:
 Ambrózy báró esetei 2.5.:
Beretva és tőr

Műfaj: romantikus, ifjúsági

Korosztály: 14+

Történet röviden: 1900 őszén a perzsa sah Magyarországra látogat teljes udvartartásával. Amellett, hogy a számára átlagos dicsfényben fürdőzik, még furcsábbnál-furcsább dolgok is történnek vele. Fenyegető leveleket kap és őrült emberek üldözik. Ezzel még személyes testőrei is megbírkóznak, de mikor szegény Muzaffer ed-din Qajar egy gyilkosság szemtanúja és majdnem egy hátborzongató rablási kísérlet áldozata lesz, már a rendőrség és az Ambrózy-villa detektív csapata is beleavatkozik az ügybe. Hosszas nyomozás, kutatás és törvénytelen csínyek után végre összeáll a kép... A világ egyik legőrültebb bűncselekményére derül fény, melyben szerepel egy borbély és némi bajusz is.


Vélemény: 
Bianka: 
Kinézet: Igazából csak követi az előző borítók mintáját, szóval nem tudok róla újat mondani. Azért számítani lehetett erre a lépésre.
Történet: Bár ezt inkább egy nagyon hosszú novellának, mintsem egy regénynek nevezném, ennek ellenére eddig ez a rész áll legközelebb a szívemhez. Talán pont azért, mert nincs benne sok helyszín, karakter és idő változtatás, hanem csak a fő szálra, az ügyre koncentrálódik a figyelem.
Szereplők:  Az eddig már megismert karaktereket nem részletezném, az újak közül is csak a fontosak fognak bekerülni a listámba.
Muzaffer ed-din Qajar: Határozottan látszik rajta, hogy egy uralkodócsalád tagja. Szerintem egy kicsit önelégült, de látszik rajta az is, hogy jót akar a népének. Talán ezért tisztelik annyira.
Vámbéry Ármin: A nyomozás egyik vezetője, bár én mindig azt éreztem, hogy igazából csak kotnyeleskedni akar. Más nem igazán derül ki róla.
Az udvartartás: Igen, az egészet egy kalap alá vettem, aminek a legfőbb oka az, hogy nem emlékszem kik is tartoztak ebbe a kategóriába. De igazából külön-külön nem is annyira lényegesek ezek az emberek. Igazából fő ismeretőjegyük az, hogy mindig a sah után koslatnak és őt dicsőítik, védelmezik.

Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!
                                                                                                                
     
                                                                              Bianka