2017. január 2., hétfő

Kristin Cashore: Zsarát

Kristin Cashore:
Graceling 2.:
Zsarát

Műfaj: fantasy

Korosztály: 14+

Történet röviden: Zsarát nem átlagos lány. Ő egy szörny, pontosabban egy szörny és egy ember keveréke. Majdnem mindenki fél tőle, hiszen zsarnok apja, En Cián egész Völgyefölde életét megkeserítette évekig. De itt az idő, hogy mindent megváltoztasson. Most képességét, hogy befolyásolni tudja az élőlények elméjét jó célokra fordíthatja. A fiatal Naris király ellen szövetkezik Ebedén és Urián, hogy letaszítsák trónjáról. Zsarát feladata, hogy segítsen leleplezni a terveket és az ellenséget. Itt a változás ideje, de csak akkor segíthet, ha nem nyomja el valódi szörnylétét és apja nyomdokaiba lép.Vélemény: 
Bianka: Nekem nem tetszett annyira, mint a Garabonc. Szerintem az írónő mindent próbált egyszerre összesűríteni, de így minden nagyon kusza és zavaros lett. Egyszer még a csatatéren vagyunk, majd egy pillanat múlva már azt olvashatjuk, hogy Zsarát miért szenved. De a könyv különlegessége, hogy olyan témákat is felvet, amelyeket más könyvek semmilyen formában sem.

Barbi: Nekem  tetszett a könyv bár annyira más a hangulat mint amilyen a Garaboncban volt, hogy nem értettem miért nem valósította meg a szerző ezt az ötletét külön sorozatként vagy könyvként. Persze van benne egy kevés a másik könyvből és vannak dolgok amiket a másik világról sem érthetnénk enélkül a kötet nélkül, de nem annyi amennyiért egy egészen új világot kéne lefesteni. Na jó azt elismerem, hogy a Keserkékben történet alakító hatása lesz. Zsarát karaktere szinte a teljes ellentéte Katsának ami egy kicsit csalódással töltött el először de aztán elkezdtem megkedvelni és el is feledkeztem arról, hogy valaha is panaszkodtam rá. A könyv vége kicsit már nyúzott lett, de fontos változás állt be abban ahogy a főhőshöz viszonyul a nép. Az viszont már szinte komikus, hogy mostanában mindenki egy szebb arcért áhítozik míg Zsarát egyenesen imádná ha valaki bármilyen módon megszabadítaná a szépségétől. Szerintem megéri egy amolyan kiegészítő kötetként vagy egyenesen különálló regényként kezelni a Garabonc folytatását.

                                                Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!

                                                                                                                 Bianka és Barbi