2016. december 17., szombat

Szenvedő book-challenge

Szenvedő book-challenge

 Sziasztok!
Itt is vagyunk egy újabb book-tag szerűséggel. Ezt most mi találtuk ki. Figyelem! Senki se próbálja ki otthon!!! Illetve ha mégis megteszi mi nem vállalunk felelősséget semmiért! Kitaláltuk a világ legborzalmasabb könyves kihívását. Szerintünk csak az olyan szenvedélyes olvasók vállalják be, mint mi. Ha nem vagy elég elszánt a következő tünetek jelentkezhetnek:
-Mentális zavar
-Véletlenszerű kirohanások
-könyvek fizikai és verbális bántalmazása
-az olvasás élményének elvesztése!!!
De legyetek ránk büszkék, mert ehhez rengeteg kitartás és türelem kellett. 
A feladat a következő volt:
Elolvasni azt a könyvet, amit már egyszer feladtál, mert annyira rettenetes volt, hogy kénytelen voltál letenni. 
U.i.:Ne feledjetek el csillagozni és kommenteljetek ha van ötletetek mi mást csináljunk még!

 Én Barbitól azt a feladatot kaptam, hogy a Wunderkind című könyvet olvassam el. Barbi is elkezdte olvasni, de ő is feladta, szóval nem volt egyszerű. Egyébként megállapítottuk, hogy a Wunderfing találóbb cím lenne, amit amúgy Barbinak köszönhetünk. De itt is a "csodálatos" könyv elemzése.

 D'andrea G.L.:
Wunderkind

Műfaj: fantasy Mármint az akart lenni.

Korosztály: 12+

Történet röviden: Caius Strauss kap egy pénzérmét egy idegentől. Az egészben a legmeglepőbb, hogy nem tud tőle megszabadulni. Hiába hajítja a Szajnába vagy egy kukába, esetleg elajándékozza, az mindig visszatér hozzá. Innentől kezdve Caiuss élete teljesen megváltozik. A szüleit megölik, így egy eddig számára idegen városrészbe kell költöznie, a Dent de Nuit-be. Itt egy nem átlagos életet él, hiszen ki nevezhetné annak, amikor egy levegőlénnyel, egy vérfarkassal és néhány értékváltóval osztozkodik egy lakáson? Emellett az idegen és a pénzérméje folyamatosan üldözi. De Caius ebből semmit nem érzékel, mert figyelme csak a bosszúra korlátozódik. És úgy látszik ez lesz a veszte...

Vélemény: 
Bianka: Amikor megkaptam a könyvet, akkor a hátulja alapján elég érdekesnek tűnt. De mikor elkezdtem olvasni kiderült, hogy rosszul gondoltam. Itt egy példa: A szerző közel 120 oldalon keresztül csak arról beszél, hogy a gyerek szülei meghaltak és ezt nem tudja felfogni. A regény vége meg egy teljes káosz. Majd valahogy odakerül egy Hiéna nevű szörny, aki levágja az emberek kezét, amik életre kelnek és meg akarják ölni az idegent, de eközben a fiú majdnem megöli magát, majd elrabolják. Szóval az egész olyan sablonos és vontatott. Tudom milyen nehéz jó történetet írni, ami egyedi, mert próbáltam már, de akkor lehet, hogy nem kéne erőltetni az írást.

Az én könyvem a Jók és rosszak iskolája volt, amihez szép kis történet párosul. Először a keresztanyukámtól kaptam meg, de mivel ők Kanadában élnek ezért a művet angol nyelven sikerült beszerezze. Borzasztó kuszának láttam az eseményeket idegen nyelvi tudásom csekélységén végtelenül megdöbbenve visszakozzam. Fülemet behúzva megkaparintottam magyarul a könyvet és az első fejezetek után pozitívan kellett csalódnom az angol ismereteimben. Ugyanis a könyv pont olyan indokolatlanul zavaros mint ahogy azt fordítottam. De kezdjünk bele!

Soman Chainani:
Jók és rosszak iskolája


Műfaj: Fantasy? Sok helyen lehet olvasni és én is egyet értek hogy ez egy mese. Annak indult, az akart lenni. Egy tündérmese tanulsággal.

Korosztály: 12+ Szerintem ez így reális. Attól, hogy mese még mutathat be szélsőséges elmeállapotokat.

Történet röviden: Gavaldonban négyévenként lecsap egy Gazgató nevű személy és elrabol két gyereket. Mindig egy jót és egy ördögit. Elviszi őket egy különleges helyre, a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol mesehősnek tanulnak és később megírhatják a saját meséjüket. Sophie és Agatha barátnők. Viszonylag. Sophie szabadidejében állatokkal beszélget, szépítkezik és árváknak segít. Vele ellentétben Agatha szívesen tartózkodik temetőkben és jár feketében, miközben olyan történeteket ír amikben a hercegnők szörnyű halált halnak. Amikor eljön az idő, hogy a Gazgató újra lecsapjon mindenki tudja kiket fog elvinni. Ámde valami rosszul sül el. Mi van ha jó nem is olyan jó, és a rossz nem is olyan sátáni? És ha az álom inkább rémálom? Amiből nincs más kiút mint egy tündérmese?

Vélemény:
Az elején jó könyv volt. Jó humor egyszerű egyoldalú karakterekkel. Aztán jött az a kavarodás az elrablással és a suli elejével. Mire minden kisimul és beáll egy amolyan normális kerékvágásba a történet átáll a sötét oldalra, eluralkodnak rajta a kompromittáló helyzetek  és a lényeglelassulás is. Mit értsetek lényeglelassulás alatt? Mindig történik valami csak szinte semelyik helyzet nem vezet előre a fő szálban. Aztán bekövetkezik egy fordulat és azután olyan volt olvasni a könyvet mint elveszni a Bauhaus-ban. Amerre néztem csavarokat láttam. Mint mondtam,volt benne egy nagy tanulság ami vitte az egészet. Aztán már egész különös dolgokat véltem magamon felfedezni miszerint:
-Nem vágtam minden fejezet után a padlóhoz a könyvet
-Már nem átkozom a szerző nevét
-És végül: Eltelt 200 oldal és egy délután.
A könyv vége kielégítő volt így nem foglalkozom azzal a ténnyel miszerint ez egy trilógia.

Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!

                                                                                                 Bianka és Barbi