2016. november 20., vasárnap

James Dashner: A Tűzpróba

James Dashner:
Útvesztő 2.:
 A Tűzpróba

Műfaj: Poszt-apokaliptikus fikció

Korosztály: 16+

Film: 2015. szept. 6 Ne. Beszéljünk. Róla.

Történet röviden: Az Útvesztőből frissen megmentett Tisztársakat elszállásolják egy épületben, ahol ruhákat és ételt kapnak. Másnap az ébredő hőseink 4 dolgot is észrevesznek. 1: A megmentőik felakasztották magukat 2: Teresa eltűnt 3: Teresa helyett megjelent egy Aris nevű kölyök aki váltig állítja, hogy az Útvesztőből érkezett ide 4: Mindannyiuk nyakán egy tetoválás éktelenkedik. Ezután hamar kisül, hogy az VESZETT két Útvesztő-próbát indított. Egyet lányoknak egyet fiúknak. Most már azt is tudják: nem menekültek meg a VESZETT-től, még mindig a karmaik közt vannak. Arra is rájönnek, hogy ezek után csapdába kerültek: Étel nélkül, az ellenség épületében. Három napnyi éhezés után megjelenik köztük egy patkány képű ember aki közli velük: elkaptak egy halálos betegséget: a Kitörést. Az egyetlen gyógymód  a VESZETT kezében van, akik csak akkor hajlandóak meggyógyítani őket ha átvágnak a Perzseltföldön napokon belül ezzel teljesítve a rájuk kiszabott újabb próbát. De most Siratók helyett a betegség áldozataitól kell tartaniuk, a Buggyantaktól. És nem mellesleg ott vannak a másik csoportba tartózó lányok is.

Vélemény: 
Barbi: Imádtam az Útvesztő trilógia második részét. Sokaknak nem tetszett a levegő- és stílusváltás ám szerintem jót tett a könyv menetének és a karakterfejlődések is lényegesebbek lettek. Az is rendkívül bejött, hogy már nemcsak a külső hatásokkal kellett foglalkozniuk a csapatnak (érsd: nem csak az foglalkoztatja őket, hogy hogyan érjék meg a holnapot) hanem a bennük lévő kételyek is helyet kaptak. Newtot még mindig imádom. Az új karakterekkel egy jó darabig haragban voltam, de végül csak megbékéltem velük. Ugyanígy kezdtem az A csoporttal de később el kellett  ismerjem nélkülözhetetlenek az események alakulásához.
Bianka: Én pont az ellentétes oldalon állok. Gyűlölöm ezt a könyvet. Szerintem annyira egyhangú és unalmas, hogy el sem tudom képzelni, hogy az író képes volt ezt kiadni egy olyan izgalmas könyv után, mint az első rész. Már az alapsztoriért sem voltam oda, de mikor  egy-egy helyen továbbonyolította az író, akkor végképp zavaros lett az egész. Meg számomra a történet sem áll össze egy egésszé. Van egy csomó esemény, amit a könyv csak névlegesen említ, pedig szerintem fontos lenne. Amiből meg teljes mértékben elegem lett, az Teresa viselkedése. Ha tudathasadásban szenvedne akkor megérteném, de így szerintem irreális. Ezzel az egésszel annyit szerettem volna mondani, hogy csak végigszenvedtem az egész regényt.

Sose feledd: Álmodj nagyot, olvass sokat!

                                                                           Barbi és Bianka