2016. november 27., vasárnap

James Dashner: Halálkúra

James Dashner:
Útvesztő 3.:
A Halálkúra

Műfaj: Poszt-apokaliptikus fikció

Korosztály: 16+

Film: 2017- re várható

Történet röviden: Túlélték az Útvesztőt, átmentek a Tűzpróbán. VESZETT megesküdött rá, hogy nincs több átverés és vissza akarják adni Thomasék emlékeit. Mindezt annak az érdekében, hogy a csoport befejezze azt amit elkezdett. Azt akarják tőlük, hogy segítsenek megalkotni a begyűjtött adatok alapján a Kitörés ellenszerét. A legtöbben önként jelentkeznek a beavatkozásra ám hárman ellenkeznek. Newt, Minho és Thomas inkább elmenekülnek, de úgy tűnik a többiek megelőzték őket. Mindannyian Denverbe indulnak amely egy a kevés egészséges város közül. Ott harcol a Jobb kar nevű szervezet a VESZETT ellen. De vajon tényleg minden olyan tökéletes mint amilyennek látszik?

Vélemény: 
Bianka: Nekem még mindig az a véleményem, hogy az első résztől kezdve teljesen elszúrta James az egész sztorit. Szerintem kissé vontatott, engem nem tudott meghatni a történet ennek következtében. Olvasás közben nem kapott el a várva várt izgalom, nem éreztem azt, hogy mindenképpen folytatni akarom a regényt. Tény,  hogy érdekes látni, milyen is az élet egy felsőbb irányítás nélkül, de én ebben is látok némi irrealitást. A VESZETT pedig mindig nagyon szélsőséges. Néha teljes mértékben jónak állítják be őket, máskor meg ők a főgonoszok. Aztán ott van Paige kancellár, aki szintén hasonló módon tűnik fel, mint a fentiekben említett szervezet. Elméletileg ő alapította, de ő maga szabotálja a saját kísérletét is. A történet vége meg teljesen kiszámítható, legalábbs szeríntem. Szóval ez se igazán ért meglepetésként, pedig valami nagyszabású és meglepő dologra vártam.
Barbi: Fordulatos, eseménydús humoros és megható. Rettenetesen tetszett az a világ amit feltár a könyv. Már nem csak a szélsőségeket ismerjük,( Útvesztő, Perzseltföld ) hanem a mindennapi egészséges emberek életét is. Őszintén, én meghökkentem. Ilyen körülmények között minimum arra számítottam, hogy mindenki Tarzan-nak képzelve magát a másikat öldököli. De nem, az emberiség talpon maradt. Normális életet élnek még akkor is ha félve lépnek ki az utcára. A kormányban a simlisségek, hazugságok elég valószínűnek tűnnek. Meglepőnek találom viszont az emberek reakcióit a Muncsikra. Már nem azért de nem lehetnénk kicsit kedvesebbek azokkal akik akár meg is menthetnek? Oké, oké féltékenyek vagyunk meg minden de egy ilyen hasznos dolgot csak nem gyűlölünk ennyire? Imádtam,hogy mindennek megmutatja az árnyoldalát és így azokban a dolgokban is kételkedni kezd az ember amit biztosra vett. Megpróbáltam minél rövidebbre fogni a mondanivalómat mert nem nagyon szeretnék lelőni minden poént, de hadd búcsúzzak két életigazsággal.
1: Sose bízz a könyvek címében. SOHA.
2: A VESZETT jó.
Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!

                                                                                              Bianka és Barbi