2016. november 13., vasárnap

Francesca Haig: A Tűz gyermekei

Francesca Haig:
A Tűz gyermekei


Műfaj: Fantasy

Korosztály: 16+ Nem az "egyéb dolgok" miatt hanem van benne néhány olyan leírás amit talán a fiatalabbak nem feltétlen tudnak megemészteni.

Történet röviden: Négyszáz évvel a nagy robbanás  után az emberek újra középkori körülmények között élnek. Egy különös fertőzés miatt minden gyerek egy ikerpárral jön a világra. Egyikük Alfa külsőleg tökéletes , a másik testi hátránnyal rendelkező (fölösleges, hiányzó vagy az átlagnál gyengébb testrészek stb.)  Omega lesz. Évekkel később feltünedeznek olyan Omegák akik semmiféle testi deformációval nem rendelkeznek viszont olyan dolgokat is látnak, megéreznek amik még nem következtek be. Őket nevezik Látóknak. Az Alfáknak sok lehetőségük van, kitanítják őket, jó életük lehet míg a gyűlölt Omegáknak száműzetésbe kell vonulniuk, ahol földeken kell nap mint nap dolgozzanak, hogy fizetni tudják az Alfák által felállított magas adókat különben munkatáborokba kell költözniük . Talán felmerülhetett benned, hogy ha az Alfák ennyire ki nem állhatják az Omegákat akkor miért nem ölik meg őket? A válasz rendkívül egyszerű: Ha egy Omega meghal az Alfa ikerpárja is követi. Ebbe a világba születik bele Cassandra és Zach. Látszólag mindketten tökéletesek így nehéz lesz őket elválasztani, de Cass-nek hamar vízió támadnak a múltbéli robbanásról és a közeljövőről. Csak 13 éves korukban sikerül a testvérpárt elválasztani, ami igen későinek számít. Cassandra hat évig élt egy Omega faluban amikor egy csapat Alfa lovas elrabolja, hogy a bátyja parancsait követve bedugják egy Őrző nevű helyre ahol Casst fegyverekkel őrzik, nem a saját hanem bátyja biztonságának érdekében. A lányt az őrülettől egy szigetről szóló látomások mentik meg , ahol az Omegák békében és megbecsülve tengetik napjaikat.

Vélemény:  
Barbi: Huuu a történek vázolását alig kezdtem el hiszen, annak ellenére, hogy a világvége témát már vagy ezer különböző szögből végigjárta az emberiség ez a könyv mégis képes felmutatni egy új perspektívát. Talán nevetségesnek hathat a testvérek közötti gyűlölködés, de ha jobban belegondolsz az emberiség tényleg nagyon kirekesztő tud lenni. Na most mi történne akkor ha az életed egy betegeskedő gyenge testvéren múlna? Innen nézve már nem is annyira vicces ez az egész igaz? Viszont ez akkor sem indokolja az Alfák viselkedését. Rablások, kegyetlenkedések és komolyan? Egy billog a homlokuk közepére? Egy kötelező nyaklánc vagy jellegzetes ruhaszínek nem lennének jobbak? Meg amúgy is: Csak látják ha valakinek pl: 3 karja van! A könyv elején  majd bealudtam hiszen nem túl szórakoztató azt olvasni, hogy egy lányt négy évre bebörtönöznek és egy rejtélyes helyre, ahol egy szadista vallatónő próbál belőle kiszedni valamit a szigetről. De amint beindulnak az események le sem lehet tenni a könyvet. Cassandra karaktere rendkívül tetszett (bár a reakciói számomra nagyon idegenek) és a humorban sem csalódtam. Voltak olyan emberek akik bár pozitív szereplőként voltak beállítva meg tudnám őket fojtani egy kanál vízben.

Sose feledd: Álmodj nagyot, olvass sokat!
Barbi
Ui.: Én vagyok az egyetlen akinek rémálmai vannak ezektől a photoshopos arcoktól? Komolyan! Volt olyan este amikor szabályszerűen éreztem magamon a tekintetüket!