2016. október 16., vasárnap

James Dashner: Az Útvesztő

James Dashner:
Útvesztő 1.:
 Az Útvesztő


Műfaj: Poszt-apokaliptikus fikció Talán az első könyvben nem érezhető annyira de a második kötetben annál inkább...

Korosztály: 16+

Film: 2014. szeptember 11. Nem tetszett.... Maradjunk ennyiben mielőtt kiakadok.

Történet:  Thomas egy sötét liftben ébred és az egyetlen dolog amire emlékszik az a neve. A lift megindul és Tom egykettőre a Tisztáson találja magát ahol vele egyidős fiúk küzdenek a túlélésért és a szabadulásért. Ugyanis a Tisztást körülveszi a hatalmas Útvesztő ahol a falak minden este elmozdulnak és Siratóknak nevezett lények pusztítanak. Kiderül, hogy minden hónapban küldenek  a tisztársaknak egy újoncot a Dobozban. A gyerekek csoportokra oszlottak képességeiknek megfelelően: Futárok, Építők, Lögybölők, Zsákolók, Szakácsok Térképészek, Ekések, Vérházasok. Thomas hamar rájön, hogy neki a Futárok között a helye. Ezek  a fiúk nap mint nap kijárnak az Útvesztőbe hol életüket kockáztatva feltérképezik a terepet. A jól összeszokott társaság mindennapjai azonban fenekestül felfordulnak amikor alig egy nappal Thomas érkezése után még egy újoncot hoz fel a Doboz. Egy kómás lányt. A kezében egy lapot szorongat amire az van írva: Ő AZ UTOLSÓ. ÖRÖKRE.

Vélemény:
Barbi: Fuuuu hát ez tömör volt igaz? Nem véletlenül. Azért olyan könnyű beleélnünk magunkat Thomas helyébe mert ránk olvasókra is ugyanolyan hamar zúdítják rá ezt az egészet. Az első fejezetek után csak pislogni tudtam és próbáltam kitalálni, hogy ki mit és miért tett akar vagy mifene. De Tomhoz hasonlóan én is hamar felvettem a Tisztási ritmust. Teresáról inkább nem beszélek mert a azt hiszen róla mindenki vonja le a saját véleményét... Viszont ott van a többi karakter akiket IMÁDTAM. Komolyan. Ott volt Chuck aki a maga tizenhárom évével egyszerre szerezhetne bölcsészdiplomát és mehetne el stand up comedy-snek aztán Newt aki összetart mindent, sosem kételkedik és emellett még jó fej is. Minho aki főnök, de nem főnök törődik, de közben rád sem néz. Mind-mind külön egyéniség külön bonyodalom és újabb kaland.
Bianka: Valójában nem sok minden újat tudok mondani Barbi után. Szerintem is könnyen bele lehet képzelni magunkat Thomas helyébe. Bár engem Chuck rendkívül idegesített. Viszont az útvesztő és maga a világ rendszere olyaj jól lett felépítve, amilyet csak a nagyon tehetséges írók képesek létrehozni. Minden egyes kis cselekedetnek, gondolatnak és szónak megvan a maga értelme és jelentősége. Nekem nagyon tetszett és biztos vagyok benne, ha te is elolvasod, akkor téged is mélyen felkavar és megérint.

Sose feledd: Álmodj nagyot olvass sokat!

                                                                                   Bianka és Barbi