2016. július 11., hétfő

Kristin Cashore: A garabonc

Kristin Cashore:
Graceling 1.:
A garabonc

 Mint láthatjátok kicsit kísérleteztem a kinézettel és erről szeretnék egy kicsit "beszélni". Először is kikerült egy "Könyvtárunk" menüpont, melyre ha rákattintotok láthatjátok rendszerezve az eddig megírt ajánlókat.  Illetve most már fel tudtok iratkozni. Remélem, hogy segít nektek ez a kis újítás és örömmel fogadjátok.


Műfaj: elsősorban romantikus lányregény egy kis kalanddal és fantáziával fűszerezve ( huh... még ilyen hosszú műfaji besorolást nem írtam)

Korosztály: +14 Nem . Értek. Egyet.

Film: 2014-ben jelent meg.

Történet röviden: Köztefölde királyának, Randának az unokahúga, Katsa egy különleges lány, hiszen garabonc. A garaboncok olyan különleges gyermekek, akik valamiben nagyon tehetségesek vagy valami egyedi képességük van. Katsa rendkívül jól harcol és akár puszta kézzel képes embereket gyilkolni. Tehetsége miatt nem élhet szabad életet, hanem a király kegyetlen megbízásait kell végrehajtania. Mikor találkozik Pongorral a legfiatalabb lienid herceggel, akinek garabonciás tehetsége van a harchoz, akkor élete megváltozik. Nem is gondolná, hogy egyszer ez a rendkívül bosszantó ifjú egyszer számára fontossá válik számára és együtt útnak indulnak egy veszélyes küldetésre.

Vélemény:
Bianka:  Számomra ez a könyv meglepő volt, mert rengeteg újat és meglepetést tartogatott számomra. Nem is gondoltam volna, hogy egy átlagos szituációból mennyi különleges és érdekes dolgot lehet kihozni. Engem lenyűgözött az a kitartás és küzdelem, ami a mi halálosztó úrnőnkben található. Pongor, avagy hivatalos nevén Zöldellő Nemesamarilla herceg titka és stílusa teljesen elvarázsolt. Mindenki nevében remélem, hogy egyszer minden lány megtalálja a saját arany és ezüst szemű lovagját.
Barbi: Számomra már nem volt akkora meglepetés ez a könyv. Vannak dolgok amik kínosan egyértelműek (Ha példát hozok az spoiler enne de hát szerintem mindent elmond az ajánló) de azt el kell ismerjem, hogy bár az esemény előre jelezhető volt, a reakciók nem. Főleg Katsáé. Nem véletlenül tetszett annyira ez a karakter, hiszen ő volt az a hősnő akinek igazán bele tudtam képzelni magam  a helyébe. Az a sok ellentétek vágy és érzelem! Amit nem értettem a könyvben az a szerelmi szál volt. Hogy ebben mit nem lehet érteni? Ohohoho, majd megtudod! De most komolyan! Biát órákig szekáltam, hogy akkor most magyarázza már el, hogy mi a csoda történt!(sajnos nem sikerült neki) Ez nem feltétlen a könyv kuszaságára inkább az én alacsony szerelmi- értelmemre bizonyíték. Vannak benne leírások amik talán túl részletesek lettek, míg az (számomra) érdekesebb  dolgokra nem fektetett elég hangsúlyt az írónő. Pongor karaktere tetszett bár ezt a személyiséget is már láttuk párszor. Ez nem teszi őt élvezhetetlenné, de csak a jelleme miatt nem lesz különleges. A tettei és a képességei már egy másik lapra tartoznak. Én nem herceget hanem garabonciát kívánok mindenkinek.(Abban nem mindig értünk egyet a Biával, hogy melyik a hasznosabb) 
Sose feledd: álmodj nagyot, olvass sokat!
                                                                                                         Bianka és Barbi